A+ R A-
19 Oktobar 2017
petak, 07 April 2017 08:17

Načelnici općina USK podržali ukidanje kantona u FBiH Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

ukidanje kantona

Jučer je u Bosanskoj Krupi održan kolegij gradonačelnika i načelnika općina Unsko-sanskog kantona. U drugom dijelu sastanka gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović prezentirao je svoju inicijativu za promjenu Ustava FBiH, odnosno ukidanje kantona u Federaciji, što smatra jedinim načinom ekonomski održivog razvoja, odnosno stvaranja boljih životnih uslova u našoj zemlji. 
- Glavni je problem što smo svjetski rekorderi po broju ministara, poslanika, savjetnika, pomoćnika ministara, na broj stanovnika. U Federaciji je 111 premijera, 142 ministra, 300 pomoćnika ministara, 300 savjetnika premijera i ministara, na stotine poslanika, preko 1000 članova komisija kad su u pitanju skupštine kantona, a kad su u pitanju vanbudžetski fondovi isto tako blizu 1000. Hoćemo da umjesto 35 vanbudžetskih fondova bude 5, da se obezbijede uštede, a da u tim fondovima svaki kanton bude podjednako zastupljen. Mi u Federaciji iz PDV-a primamo 8,4%, a recimo gradovi i općine Republike Srpske tri puta više 24,5% jer nemaju kantone. Neka ostanu kantoni kao ustavna kategorija, kao teritorija, ali da se ukinu vlasti i nadležnosti prenesu na federalni i lokalni nivo. Tada bi građani u općinama imali 3, a možda i 4 puta više nego danas. Mogli bismo iz PDV-a davati poticaje i krenuti u brži ekonomski razvoj, a i Federacija bi imala 2,5 puta više sredstava. Uštede bi na godišnjem nivou iznosile 400-500 miliona KM - objasnio je gradonačelnik Imamović.
Dosadašnje inicijative oko izmjene ustavnog sistema, kako kaže Imamović, propale su jer se odmah išlo na Dejtonski sporazum što je nemoguće, da sve velike sile sjednu za isti sto i da se svi oko svega slože. 
- Ali možemo vidjeti šta je do nas u Federaciji. To je moguće. Trebamo prije svege mijenjati hronološki, za početak Vašingtonski ustav iz '94 pa da vidimo onda ako se nekad steknu uslovi za Dejtonski. Treba riješiti više problema. Mi u jednoj državi imamo 13 država, 3 entiteta i 10 kantona, pa dajte da skinemo odmah 10 kantona kao država, neka ostanu kao teritorije i to je suština ideje. Imate neke 3.5 milijarde da podijelite između Federacije i lokalnih zajednica, da ostvarite velike uštede i postignete potpunu promjenu paradigme, potpunu ravnopravost građana bez obzira na to koje su nacije i u kojem dijelu Federacije žive - dodao je Imamović. 
- Načelnici Unsko-sanskog kantona nastavljaju praksu koju su započeli prije tri mjeseca i danas smo razgovarali o svemu onome što nas muči, a toga ima zaista puno, barem što se tiče lokalnih zajednica u Kantonu i u Federaciji, pa i u cijeloj BiH. Donijeli smo određene zaključke, jedan od njih je da ćemo tražiti sastanak sa kantonalnim premijerom do kraja aprila i sa federalnim do kraja maja, da vidimo šta mi kao lokalne zajednice možemo očekivati i da li je to usaglašeno sa našim strategijama koje su donesene – rekao je nakon sastanka načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.
Gradonačelnik Imamović nastavlja prezentaciju svoje ideje. U narednom periodu razgovarat će sa ostalim načelnicima i gradonačelnicima, vjerskim zajednicama, interesnim grupama u FBiH.

 

(vijesti.ba)

Read 379 times Last modified on petak, 07 April 2017 08:28

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"

Bosanska Krupa - Posljednje vijesti

Pregled članaka po datumu

« October 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Nauka i tehnologija

Ljepota i moda

Zdravlje

Zanimljivosti