A+ R A-
21 Septembar 2017
srijeda, 08 Januar 2014 09:58

Vuk zaklao pet ovaca na imanju Smaje Beganovića iz Cazina

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Jučer oko 6 sati, na porodičnom imanju Smaje Beganovića iz cazinske mjesne zajednice Miostrah, zaseok Beganovići, desio se napad vuka na stado ovaca. Vuk je izgrizao i otkinuo dasku na vratima prostorije u kojoj je bilo 40 ovaca, te se provukao kroz napravljeni prolaz i napravio pravi pokolj.

U kratkom roku, zaklao je pet ovaca, a njegov krvavi pir sasvim slučajno je prekinula Smajina supruga Nure, koja ga je vidjela prilikom polaska na jutarnju mužu krava. Vuk se preplašio njenih povika i brzo pobjegao.

Čuvši za ovu nesreću, kod Smaje su se skupile komšije i lovci, čudeći se ovom napadu, jer već dugo vremena nisu primijetili tragove vuka u svom lovištu.

- U nekoliko proteklih godina, ovo je već četvrti put da vukovi napadaju na moje ovce. Jednom prilikom su mi zaklali osam, drugi put pet, a treći put tri ovce. Ja sam dugo godina lovac, ali eto uprkos tome, meni se to dešava. Brojni prijatelji su došli kod mene, da vide šta se desilo, ali hvala Bogu da ta zvijer nije napala nekog od moje porodice, već da se zadovoljio sa ovih pet ovaca. Šteta je oko 1.000 KM, ali šta mogu. Naknade za to nema, a da kukam i plačem, ne vrijedi. Vidjeću sa lovcima, ukoliko nam zakon dozvoljava, da organizujemo jednu hajku kako bi bar preplašili ili potamanili te štetočine, kako ne bi pravili probleme drugim ovčarima ili da se čak ne bi drznuli, da napadnu i ljude – rekao je Smajo Beganović, poljoprivrednik iz Miostraha, kome je vuk zaklao pet ovaca. 

Prema načinu na koji je poklao ovce, ali i prema tragovima šapa koje su pronašli u blatu, lovci iz LD „Jelen“ se slažu, da se radilo o krupnom vuku samotnjaku.

 Ističu, da su protekle godine u reviru 5 ubili jednog vuka u rejonu Šilje, a napominju, da u lovnoj sezoni koja je nedavno završena, nisu primijetili niti jednog vuka u ovom području. Slažu se sa konstatacijom, da je primjetan sve veći broj pasa lutalica, koji također predstavljaju opasnost, najviše za učenike, koji pješice idu do škole.

(mojusk.ba)

Read 576 times

| RADIJSKI FESTIVAL "IGRAJMO SE PJESMAMA"